Het bedrijf

De beestjes

We kweken runderen van het Franse Limousinras. De dieren zijn egaal vosbruin. Op de rug hebben ze een donkere lijn. Rond de ogen,de neus en de muil zijn ze bleker dit is ook zo voor de buik en de poten. Het ras is sterk, is zelden ziek, is heel sober en kalft heel gemakkelijk. De koeien verzorgen hun kalfjes heel goed. Kortom, een ras met grote natuurlijkheid. Tevens is het vlees lekker en mals.

De dieren worden wereldwijd gehouden voor hun vlees. Limousinkwekers streven naar natuurlijkheid. Extreme dieren worden niet ingezet om te kweken.

 

De schaapjes zijn melkschapen van de Pottekaashoeve van Zoutleeuw. Het Belgisch melkschaap is een oud ras met een grote natuurlijkheid. Het zijn grote dieren die vlees van uitzonderlijke kwaliteit produceren. Zie ook www.depottekaashoeve.centerall.com voor info en foto’s.

Het varkensvlees komt van het bedrijf van René Verachtert uit Geel. We kiezen dit bedrijf omdat René goede varkens kweekt. De Belgische varkens zijn niet meer geschikt om buiten te leven. René kruist daarom op een deskundige manier verschillende rassen met elkaar.

Het systeem

De Natlandhoeve wil niet alleen zomaar een beetje biologisch zijn, maar streeft ook naar een evenwicht met de natuur. De runderen en de schapen presteren het zelfs om waardeloos natuurgras om te zetten in hoogwaardige mensenvoeding. De natuurkracht vind je terug in het vlees. Deze filosofie van evenwichten trachten wij in al de producten die wij verkopen terug te laten komen.

Duurzaamheid

Een woord dat de laatste jaren constant misbruikt wordt. In feite is “de mens” het tegenovergestelde van duurzaam, dus waar praten we over. Managers hoor je in interviews steeds verklaren dat bedrijven steeds moeten groeien om te kunnen blijven bestaan. Ik ben akkoord als groeien meer is dan alleen maar groter worden. Groeien moet ook groeien in duurzaamheid betekenen en dit zowel op sociaal, economisch als ecologisch vlak.

Low budget

Als buitenstaander zul je wel eens opkijken van “de rijdende monsters”, de supergrote landbouwmachines. Onwillekeurig associeert men dat dan met veel verdienen. Maar dat kan wel eens tegenvallen… Landbouw durft ook zo snel te evolueren dat de rendabiliteit minder lang meegaat dan de afschrijving. Wij werken daarom met gebruikte machines en verbouwde, zelf ontworpen stallen. Grote werken worden uitbesteed. Hierdoor wordt de kapitaalsintensiviteit ernstig teruggedrongen en evenredig hiermee de financiële risico’s.